top of page
Търсене
  • stssimov

ДОБРОВОЛЦИ В ДЕЙСТВИЕ: Епископ Тихон и хора от параклиса при "Александровска"

Актуализирано: 6.10.2021 г.

Параклисът при „Александровска” болница събира доброволци от различни поприща, които се грижат за болните и нуждаещите се.

„Никой да не търси своята полза. А всякой – ползата на другиго”. Табелата, до която от около година се събират доброволците към параклиса „Свети Георги“ при „Александровска” болница. А после тръгват по адреси. Тези хора са юристи, IT специалисти, счетоводители, художници, какви ли не. Събира ги епископ Тихон Тивериополски. Движи ги вярата. Ходят при болни хора, при възрастни, които живеят сами, при майки на деца с увреждания, при нуждаещи се. И то не когато и ако имат време, а освобождават часове, за да го правят. Защото добрината не е в това да дадеш от излишъка си, а от своето.

„ Здравната система е претоварена, има много повече болни, отколкото лекари и сестри. Те се стараят главно да излекуват болния чисто медицински – да го оперират или да му дадат лекарства. Да му помогнат за оздравяване на тялото му, но в това тяло има един човек, една душа”, каза Деян Петров.

Не всички са християни, но всички вярват. Във взаимопомощта между хората. Всяка седмица Деян, който е юрист по професия, ходи при Коста. Оперирали му бъбрека и от три месеца трудно се придвижва. Коста е шампион по футбол. На тези, които не разбират от играта бай Коста казва: „Не си длъжна да го разбираш, важното е да го обичаш”.

И с живота било така, казва – не да го разбираш, да го обичаш. И ако нещо не върви играта по някое време, да можеш да й се надсмееш, вместо да го преживяваш тежко.

Десетки огнища на грижи, стигнали с върха на пламъка си до хората, които идват на прага, за да донесат храна. Доброволци при Руми идват три пъти седмично. Доброволците се свързали с нея. Разбрали от хора за историята й.

„Синът ми е на 39 години с церебрална парализа. Така че нещата са много трудни. И аз не съм много добре, естествено, след толкова години грижи и отдаденост на това, защото напуснах работа и останах да го гледам вкъщи. Това ми е единствено дете и аз не мога да го оставя. Тогава имаше една лекарка, която ми каза да го хвърля някъде, в някой дом, и да не се занимавам, щото се очакват големи грижи. Хубаво, който може да го направи, аз не можах. Аз, ако не е той, не виждам защо изобщо да съм жива. Много е трудно, много. Аз и не искам и да занимавам страничните хора с моите проблеми огромни, защото те не са длъжни да поемат всичките тези неща. Те достатъчно правят, че са се обадили, че идват, че помагат по някакъв начин”, споделя Руми.

Идеята тези доброволци не е само да дадат, но и да вземат. Да отнесат със себе си малко от тежестта на нуждаещите се, казва Александър, който е художник.А храната взимат от ресторант и хлебопекарна, които даряват от началото на инициативата. Стоян е IT специалист и е напаснал графика си така, че да вземе храната, за да се разпредели после между другите доброволци за развозване. И всеки се оказва цяла вселена.

Цанка е чудо според доброволците. На 94 години, но говори сякаш умът й е набор 94. Първите си 20 години изживяла в Царска България, минала е през 44-те години на комунизма и вече 30 години наблюдава българската демокрация.

„Лекарка съм. Работила съм от начало в Павел Баня, старозагорско, след това 20 години в ИСУЛ. Накрая завърших в Дамаск в Сирия във военна болница като военен бригадир, военна бригада. много неща съм видяла. Много интересни неща има по света. Важното е човек да може да отиде да ги види, а сега може и онлайн”, каза тя.

Цанка продължава да обикаля света. Но по друг начин. Не спира да чете.И това съхранява човек през годините.

Няма от какво да те е страх. Ако мислиш преди да действаш. На подобно мнение е и епископ Тихон, под чиято егида е организирана цялата доброволческа акция. Самият той прекарал 27 години като фелдшер в Германия. И то точно в инфекциозното отделение на болница в Щутгарт, където се е борил със СПИН. Било същото както с COVID-19 – лекарите били в недоумение за болестта. От тогавашния си опит знае какво им е на медиците днес.

Сега доброволците, обединили се около него, помагат и на болни от COVID-19. Освен, че им носят хранителни продукти и лекарства, говорят с нуждаещи се и по телефона. И животът има смисъл само тогава, когато всички твои усилия, било то съхраниш едно семейство или да работиш пълноценно, все пак са в полза на другите. Така казва владиката. Цялата статия прочетете тук


80 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

КОНКУРС на "Доброволците на Свв. Георги" "РИСУВАЙ С КАУЗА"

По случай първия рожден ден на Камиончето за топла храна, Доброволците на Свв. Георги при Параклис "Св. мчк. Георги Софийски Най-нови", УБ Александровска в двора на УМБАЛ "Александровска" обявявихме к

Post: Blog2_Post
bottom of page