top of page

Често задавани въпроси

Необходимо ли е да съм православен християнин, за да бъда доброволец?

Краткият отговор, разбира се, е "Не". Естествено е, че всеки, който има сърце и желание да подкрепи и да се включи в начинанието ни, е добре дошъл. Ние не поставяме изисквания за религия, пол, образование или обществено положение, както към желаещите да бъдат доброволци, така и към хората, които подкрепяме. Разбира се, държим на някои основни правила - да спазваме добрия тон, да има ред, да се съобразяваме с медицинските, хигиенни и епидемиологични мерки, но това е и проява на здрав разум и възпитание. Важното е, каквото вършим, да го вършим с любов, искрено и безкористно. Имали сме и имаме доброволци от много и различни вероизповедания (юдейско, католическо, протестанско, евангелистко, будистко), повечето от нас са православни, имаме и атеисти и много държим на тях. Ние не сме църква, а място и начин да се упражняваме в делата на любовта и да се подкрепяме взаимно по Пътя. Така че, не е задължително да сте вярващ(а) или православен(а), но, честно казано, помага. ;)

Колко често трябва да взимам участие в дейностите, за да съм доброволец?

Нямаме такова изискване, в момента почти всеки ден от седмицата има какво да се върши - разговаряме и подкрепяме болни и техни близки, обсъждаме с лекари, съдействаме за социални придобивки като комуникираме със социални служби, различни специалисти и организации. Зад всяко раздаване на храна пък стои ден - ден и половина подготовка, която протича в събиране на хляб и ястия от дарители, белене и рязане на зеленчуци, готвене, подреждане, насипване в кутийки, после почистване, подреждане и т.н.
Вие сам(а) решавате кога, къде и колко да участвате, принципът на Мечо Пух е напълно в сила - колкото повече, толкова повече (че и по-сладко :). Все пак, ясно е за всички ни, е нужно повече старание, за да има добър резултат. Не забравяйте - добрововолчеството не е само запълване на свободното време или осъществяване на желанията ни да бъдем добри - то е и отговорност. Хората, които подкрепяме в болестта и изпитанията им, разчитат на нас. На всеки един от нас. Затова ние приемаме това, което вършим като радост и прекрасна възможност, но и много сериозно, както да се грижим за своите деца, бащи и майки.
Ако освен описаното, имате време и желание за още, имаме група на Админите, където обсъждаме възможните начини да подобрим дейностите си и кой за коя от тях отговаря. С времето може да се включите и в нея.

Как мога да даря пари?

Първо и преди всичко, ние се надяваме да се включите и лично - с колкото и когато можете, дори по телефона. Хората са най-ценното, което имаме и Ви каним да се присъедините към Доброволците на Свв Георги.
Все пак, това, което вършим, изисква средства - за гориво, за да събираме хлябовете и готвеното, да осигуряваме
суровини за готвене три пъти седмично за над 120 човека.

Сбъдването на мечтата да закупим камионче за топла храна възникна необходимостта от постоянен приход на средства за суровини за готвене. Нужно ни е да намерим, поправим и обзаведем помещения за кухня-майка и склад, където да съхраняваме продукти, да сложим хладилници и фризери, а ако имаме възможност бихме закупили и по-голямо количество трайни варива за идващата тежка зима.
 
Никой от нас не получава пари за това, което правим, ние сме доброволци и го вършим безкористно. Вашите пари няма да бъдат дадени на никого, защото ние помагаме винаги в натура, като насърчаваме нуждаещите се в техните усилия да подобрят положението си, за което ги подкрепяме.

Начините за даряване (при пълна прозрачност и строга отчетност), са:
По банков път

От България: 

За  "Доброволците на Свв. Георги" Фондация за общественополезна дейност, ЕИК 175666661,

сметка IBAN: BG94BPBI79421200037192, BIC: BPBIBGSF при Пощенска банка,
основание за плащането: "Дарение".


На място:

на всяко раздаване на храна всеки вторник, петък и неделя от 18.30 на паркинга при метростанция "Медицински Университет", вляво от арката на входа на Александровска болница.

В Параклиса на Св Мчк Георги Победоносец - всеки делничен работен ден от 10 до 16 ч има касичка за Доброволците на Свв Георги

Чрез платформата

 https://www.platformata.bg/bg/kauzi/1770:zaedno-da-umnojavame-dobroto/details/campaign.html

с DMS DOBRO na 17 777
или от тук https://dmsbg.com/21322/dms-dobro/

Има посочени начини с банкова карта, paypal и др.

За даренията получавате данъчни облекчения, независимо в коя държава живеете. При желание, свържете се с нас за повече информация и съдействие.

 

ВАЖНО! Бъдете внимателни, ако някой се представя от наше име и иска дарения! Ние такива лица не сме упълномощавали. Винаги при такъв случай потърсете потвърждение ПРЕДВАРИТЕЛНО  на посочените ни телефони 0878819313, 029811010, 0889811010 

Мога ли да пращам нуждаещи се при вас?

Не само можете, но и насърчаваме за това. Ние разчитаме именно на всеки, който е чул за Доброволците на Свв Георги и това, което правим, да изпрати, да насочи, да доведе някой в нужда. Отново, ние не поставяме изисквания към хората, които подкрепяме, освен тези на здравия разум и почтеността. Особено много бихме се радвали и ако пожелаете да се включите - когато, колкото можете, в служението на болящите и нуждаещите се. Опитайте, ползата за самите доброволци е най-голяма!

Мога ли да готвя за нуждаещи се вкъщи?

Би било прекрасно! Свържете се с нас предварително, за да уточним какво, кога и колко смятате да приготвите, защото ние се съобразяваме с броя на хората, които идват и преценяваме количествата предварително. Можем да съдействаме, с каквото е необходимо.

Мога ли да получа документ, че съм добороволец?

Да. Всеки, който поне 6 месеца е бил редовно и пълноценно доброволец, спазва принципите и правилата на групата ни, може да получи удостоверение за това.

Могат ли деца да бъдат доброволци?

И още как! Децата са най- добрите ни доброволци. Те вдъхновяват и нас, и хората, които идват за подкрепа. Пък и ние всички сме деца, особено по отношение на вършенето на добро и милосърдието - заедно се стремим да израстваме. Разбира се, до навършването на 18 г. се съобразяваме и общуваме с родителите на нашите най-млади доброволци, но това е временно, само до пълнолетие ;)

Често Задавани Въпроси: FAQ
bottom of page